
Tractor and implement with CTIS
SENTRALT DEKKTRYKKSYSTEM (CTIS): JUSTER DEKKTRYKKET I LANDBRUKSDEKKENE MENS DU ER PÅ FARTEN
HVORDAN FUNGERER AUTOMATISK DEKKTRYKKSYSTEM FOR TRAKTORER?
Det sentrale dekktrykksystemet bruker sensorer, ventiler og en kontrollenhet for å fastslå ditt optimale dekktrykk for terrenget og forbedre forbedre dine kjøreforhold. Systemet aktiverer deretter ventiler for å blåse opp eller tømme dekkene i henhold til dette.
Som sjåfør kan du tilpasse dekktrykket under kjøring og optimalisere bilens ytelse fra førersetet.
For å se denne videoen, må du godta noen informasjonskapsler fra YouTube-plattformen. Bare klikk på knappen nedenfor for å åpne informasjonskapselmodulen.
Godta YouTube informasjonskapslerHVA ER FORDELENE MED SENTRALT DEKKTRYKKSYSTEM (CTIS)?
For å se denne videoen, må du godta noen informasjonskapsler fra YouTube-plattformen. Bare klikk på knappen nedenfor for å åpne informasjonskapselmodulen.
Godta YouTube informasjonskapslerJUSTER DEKKTRYKKET NÅR SOM HELST FRA FØRERSETET
I mange landbruksanvendelser er det AVGJØRENDE å endre dekktrykket flere ganger i løpet av dagen.
Flere faktorer påvirker det optimale dekktrykket: kjøretøytype, last, trykk og hastighet.
Som bonde må du kanskje endre trykket flere ganger på gården din, avhengig av avlingen.
Med sentralt dekktrykksystem (CTIS) kan du kontrollere trykket fra setet ditt.
Jeg vil vite hvordan jeg kan implementere CTIS på kjøretøyet mitt
ØK PRODUKTIVITETEN SAMTIDIG SOM DU REDUSERER KOSTNADENE, BESKYTTER JORDA OG REDUSERER HJULSPINN

CTIS: Increased your productivity
Øk produktiviteten din
Opptil 4 % produktivitetsøkning på grunn av forbedret trekkraft*
Økt trekkraft, mindre glidning, økt arbeidstid og redusert drivstofforbruk.

CTIS: reduced your cost
Reduser kostnadene dine
Opptil 10 % drivstoffbesparelse ved bruk i åkeren når dekktrykket justeres*
Det økte overflatearealet på dekket genererer mindre jordtrykk, noe som gjør at man unngår komprimering og bevarer det agronomiske avlingspotensialet maksimalt.

CTIS: Protect your soil
Beskytt jordsmonnet ditt
Opptil 33 % reduksjon i trykket som påføres jorden når justert trykk brukes**
Bedre dekktrykkstyring gir mindre dekkslitasje, lavere drivstofforbruk og kortere arbeidstid, slik at du får bedre utbytte av maskinen din.

CTIS: Limit Soil Compaction
Reduser hjulspinning
Opptil 30 % reduksjon i trekkrafttap ved aktiv bruk av CTIS*
Ikke la regntiden redusere produksjonen din. Med CTIS vil forsinkelser fra dårlig vær bli en saga blott.
Takket være CTIS (sentralt dekktrykksystem, Central Tyre Inflation System) kan du nyte godt av disse fordelene ved behov fra førersetet!
DISSE BØNDENE HAR LATT SEG OVERBEVISE AV CTIS***
Utstyret blir stadig tyngre, raskere og kraftigere. Åkrene ligger lenger fra hverandre. Ved landeveiskjøring er det nødvendig med høyere trykk for å takle varmen, vekten og hastigheten, mens arbeid i åkeren krever lavest mulig trykk for å sikre maksimalt grep og minimalt marktrykk. Å sitte fast i ett trykk skaper ulemper – finn ut hvordan CTIS kan hjelpe deg.
HVORFOR BØR JEG JUSTERE DEKKTRYKKET I LANDBRUKSDEKKENE MINE?

Protect your soil
ØK AVLINGENE
På gårder forårsaker gjentatte passeringer av landbruksutstyr jordpakking, noe som reduserer kapasiteten for lufting, infiltrasjon og rotinntrengning av næringsstoffer. De økonomiske konsekvensene av jordpakking er betydelige: redusert avling, mulig sykdomsutvikling og dekomprimering av jorda.

Limit Soil Compaction
BEGRENS JORDPAKKING
Det er derfor det er viktig å ta i bruk lavere trykk på åkrene dine for å redusere utstyrets fotavtrykk og begrense spordannelse og jordpakking.

Reduced your cost
FORBEDRE BESPARELSENE
Uansett hvilken type kjøretøy du har, er riktig dekktrykk avgjørende for å garantere god oppførsel på veien. Dette vil bidra til å begrense rullemotstanden, redusere drivstofforbruket ditt og optimalisere dekkets levetid.
VISSTE DU AT...? MICHELIN ULTRAFLEX TECHNOLOGY KAN FORBEDRE FORDELENE VED CTIS
Forbedre din CTIS-opplevelse ved å bruke dekk som er konstruert for å jobbe med lavt lufttrykk.
HVORDAN KAN JEG FINNE UT MER OM CTIS?
MICHELIN anbefaler CTIS-systemet som er utviklet og produsert av vårt søsterselskap PTG – en ekspert på oppblåsingsteknologi i over 30 år.
ER CTIS-SYSTEMET EGNET FOR MIN TRAKTOR OG MITT UTSTYR?
Sentralt dekktrykksystem (CTIS) er kompatibelt med alle dine landbruksmaskiner: gjødselvogner, gjødselspredere, såmaskiner og annet utstyr.
CTIS vil passe:
- Alle kjøretøy
- Alle dekkmerker eller -serier
- Enhver konfigurasjon
For å se denne videoen, må du godta noen informasjonskapsler fra YouTube-plattformen. Bare klikk på knappen nedenfor for å åpne informasjonskapselmodulen.
Godta YouTube informasjonskapsler
HVORDAN KOBLES DET SENTRALE DEKKTRYKKSYSTEMET TIL TRAKTOREN MIN?

Central Tyre Inflation System components schema
CTIS består av:
- et sentralt kontrollsystem
- en roterende union med hjul
- luftlinjer for å knytte sammen CTIS -kabinettet og hvert dekk
- en forbindelse mellom CTIS og terminalen (f.eks: Isobus) i førerhuset
- en forbindelse mellom CTIS og traktorens luftsystem
Oppsett av landbrukskjøretøyet ditt vil bli administrert av en profesjonell ekspertpartner. For en omfattende titt på CTIS, inkludert teknisk informasjon, last ned produktinformasjonsguiden vår.
HVA KAN JEG STYRE FRA FØRERHUSET?

ISOBUS terminal example
Grensesnittet på terminalen er svært enkelt å styre:
- Blås opp eller tøm dekkene raskt, selv under kjøring
- Velg underlag (vei, åker) og last (fra full til tom)
- Velg aksel
- Angi et område av høyt og lavt trykk per aksel
- Inntil 18 forskjellige konfigurasjoner
Kan integreres fullt ut i ISOBUS-terminalen
MICHELIN DEKKPUMPE: ofte stilte spørsmål (FAQ)
Vi trenger litt tilleggsinformasjon for å kunne gi deg et tilbud, vennligst kontakt oss for å fortsette med et personlig tilbud ved å klikke HER.
Nesten alle landbrukskjøretøy kan utstyres med CTIS, men hovedmarkedet vårt er selvsagt traktorer og tilhengere generelt. Men vi kan også montere systemene våre på sprøyter, såmaskiner og skurtreskere.
Det tar som regel mellom 10 og 12 timer per aksel, men installasjonen vil variere avhengig av utstyret. Vennligst kontakt vår CTIS for å få råd om installasjon HER.
Systemet vårt er et trygt system basert på strenge standarder for kvalitet og sikkerhet. De fleste OE-merker har godkjent bruk av CTIS på visse typer utstyr. Vennligst kontakt vår CTIS-ekspert med spesifikke produsentspørsmål HER.
For at CTIS skal fungere, er det nødvendig med en luftkompressor (f.eks. en luftbremsekompressor). Hvis utstyret ditt ikke er utstyrt med dette, kan enhver CTIS-forhandler skaffe deg en.
Ikke noe problem! Vi tilbyr en alternativ digital løsning for å håndtere CTIS på utstyret ditt.
Det er mange fordeler forbundet med CTIS, og de mest synlige er forbruket og tidsbruken, som reduseres ved mindre glidning. Redusert dekkslitasje og mer tid på åkeren er ytterligere fordeler. Det viktigste er å bevare jordsmonnet, som er en viktig faktor for avkastningen. Du finner mer informasjon HER.
Slanger – enten de er av gummi eller metall – på utsiden av hjulet er en standard og pålitelig måte å tilføre luft til dekket på. På stangaksler har vi utviklet en innvendig roterende kobling som gjør den mer diskret og enklere å bruke med dualer.
Ja! CTIS (sentralt dekktrykksystem, Central Tyre Inflation System) er ment å brukes ved behov, eller «på farten», og uten fartsgrense. Det er trygt å bruke den mens du er i bevegelse.
Jeg vil holde meg oppdatert på landbruksløsninger
* Basert på en feltstudie utført under reelle forhold i Skottland i 2016 med en Fendt 939-traktor utstyrt med Axiobib IF650/65R34- og Axiobib IF710/75R42-dekk og en treakslet Stewart-tilhenger utstyrt med Cargoxbib HF 600/55R26.5-dekk. Jordprøveforhold: tung blå leire. * Basert på en feltstudie utført under reelle forhold i Frankrike i 2017 med en Fendt 724-traktor utstyrt med MICHELIN Machxbib 710/55 R30- og MICHELIN Machxbib 900/50 R42-dekk og en GYRAX BMXL 240-tilhenger utstyrt med Cargoxbib HF 710/R26.5-dekk. Jordsmonnstestforhold: leire-kalkstein. De faktiske resultatene kan variere avhengig av jordsmonn og værforhold.
** Basert på TERRANIMO-beregninger og en feltstudie utført under reelle forhold i Frankrike i 2020 av Bern University of Applied Sciences, School of Agricultural, Forestry and Food Sciences HAFL, på forespørsel fra Michelin, med en JOHN DEERE 7310-traktor utstyrt med MachXBib 600/70R30- og MachXBib 710/70R42-dekk og en THIEVIN treakslet tilhenger utstyrt med TrailXBib 650/55R26.5-dekk. De faktiske resultatene kan variere avhengig av jordsmonn og værforhold.
*** Ekstern studie bestilt av Michelin og utført av «Tyre check» i 4. kvartal i 2021 på det europeiske geografiske området.